Logo dan Bendera Negeri Kelantan - Malaysia

Logo Kelantan Darul Naim
Kelantan Darul Naim merupakan salah satu negara bagian dari 14 buah negera bagian di Malaysia yang kaya dengan sumber alam. Mempunyai wilayah lebih kurang 14.922 km², terletak di timur laut Semenanjung Malaysia, berhadapan dengan Laut China Selatan, dan berbatasan dengan Thailand.
Baca Juga :

Sejarah

Kerajaan Kelantan di bangun oleh saudagar Bugis sekitar tahun 1780, tokoh pendiri kerajaan ini bernama La Maddukelleng yang bearsal dari Wajo

Politik

Negeri Kelantan merupakan salah satu negeri "tradisional" orang Melayu. Ia merupakan satu-satunya negeri yang tidak dikuasai oleh partai Barisan Nasional. Parti PAS memenangkan pemilu DUN pada 1990 di negara bagian ini, dan berhasil bertahan hingga kini.
Sultan Kelantan sejak 1979 ialah Sultan Ismail Petra manakala Menteri Besarnya ialah Mursyidul Am PAS, Dato' Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat.
Bendera Kelantan Darul Naim

Pembagian administratif

Kelantan Darul Naim terdiri dari 10 jajahan, iaitu:
  1. Bachok
  2. Gua Musang
  3. Jeli
  4. Kota Bharu
  5. Kuala Krai
  6. Machang
  7. Pasir Mas
  8. Pasir Puteh
  9. Tanah Merah
  10. Tumpat
Bandar bandar utama di negeri Kelantan termasuk Kota Bharu (ibu negeri), Tanah Merah, Machang, Pasir Puteh, Pasir Mas, Kuala Krai, Jeli, Rantau Panjang dan Pangkalan Chepa.

Geografi

Negeri Kelantan mengalami iklim tropis , di mana hampir setiap tahun hujan turun dengan berselang-seling mengikut bulan tertentu pada setiap tahun. Biasanya hujan yang lebat akan terjadi selama beberapa hari atau beberapa bulan akan turun pada bulan November, Desember dan Januari. Suhu setiap hari rata-rata 21 °C

Artikel dikutip dari Wikipedia
Sumber data vector http://vectorise.net/
Previous
Next Post »
0 Komentar